dinsdag
okt252011

Angstige herinneringen kun je wissen

(Gezondheidsnet, 12-9-2011)
Neurowetenschappers ontdekten wat er in zenuwcellen gebeurt nadat je je een gebeurtenis herinnert. Dit mechanisme kan gebruikt worden om angstige herinneringen kwijt te raken.

Click to read more ...

woensdag
sep282011

Valse herinnering, echt leed.

(Trouw, 28 september 2011)
Het alternatieve psychotherapiecircuit heeft een onschuldig imago. En dat is niet altijd terecht. Zo schrijft Ascha ten Broeke in Trouw. Zij beschrijft hoe een met naam en toenaam genoemde therapeut cliënten behandelt door intuïtief aan te voelen wat hij moet doen.

Click to read more ...

vrijdag
jul222011

Scheiding lichaam en geest nekt patiënt.

(Trouw 12 juli 2011)
De scheiding tussen geest en lichaam die in de gezondheidszorg maar ook in onze hele cultuur nog sterk wordt gemaakt, nekt patiënten met lichamelijke klachten die een psychische oorsprong hebben zoals stress, een traumatische ervaring etc. Medici zijn nog steeds onvoldoende getraind om de kenmerken te herkennen van psychosociale klachten.

Click to read more ...

woensdag
mrt162011

Hoe zit de generatie Y in elkaar?

(Trouw 8-2-2011)
Jongeren geboren na 1986 zijn narcistisch, zelfzuchtig en doorlopend op zoek naar een podium. Ze genieten enorme vrijheid en grenzen krijgen ze nauwelijks opgelegd. Gevraagd naar hun diepste verlangen, blijken al deze jongeren, in de eerste plaats te verlangen naar liefde. Naar het gevoel gekend en geliefd te zijn en niet steeds op hun tenen te hoeven lopen.

Click to read more ...

dinsdag
mrt012011

Kijken helpt om meer pijn te kunnen verdragen

(NRC, 10-2-2011)
Hoeveel pijn een mens voelt hangt niet alleen af van de pijnprikkel, maar ook van andere manieren waarop hij zijn lichaam waarneemt. Kijken, aandacht geven aan het betreffende lichaamsdeel is van invloed op de hoeveelheid pijn die hij kan verdragen.

Click to read more ...